Neandertallere Dair 10 Yanılgı

05.11.2024
Neandertallere Dair 10 Yanılgı

Neandertallere Dair 10 Yanılgı ; Bugünki yaşam formumuzla biz insanlar Homo Sapiens olarak kabul görürken, bir önceki atalarımız ise Neandertal insanlar olarak biliniyor. Bizden daha ilkel olsalar da, bu insanların daha büyük bir beyni ve kendilerine ait kapalı bir kültürü olduğu söylenir. Ölülerini gömerlerdi ve bizden önce binlerce yıl yaşamışlardı. Hatta tıpkı modern insanlar gibi kıtalarda yayıldılar. Fakat buna rağmen Homo Neandertaller hakkında çok fazla yanlış bilinen var.

Konuşma Eksikliği

Neandertal insanların konuşamadığı sadece gurultular çıkardıkları söylenir. İnsanlar gibi konuşamadıklarına uzun zaman inanılsa da, 1983 yılında bilim adamları bu insanların tıpkı modern insanlardakine benzer şekilde bir dil kemiğine sahip olduğunu İsrail’deki kazılarda gördüler. Yani konuşma kapasiteleri, en azından fiziksel bakımdan bizimkiyle aynıydı. Bu insanların temel iletişim yeteneklerine sahip olmadıklarını söylemek için hiçbir gerekçe yok.

Atalarımız

İnsanların atası olarak her zaman neandertaller gösterilir fakat aslında modern insan yani homo sapiens ile neandertaller bir dönem ayrı gruplar olarak yaşadılar. Yapılan son DNA araştırmalarına göre bu insan türünün farklı bir evrimsel çizgi izlediği ve 30 bin yıl önce tamamen yok oldukları söylenirken, muhtemelen bunun sebebi de düşük doğum oranları ve yüksek ölüm oranları oldu.

Aşırı Kıl

Aynı şekilde bu insan türünün aşırı kıllı olduğu efsanesi de var fakat bu duruma inanmak için de hiçbir gerçekçi neden mevcut değil. Bilgisayar modellemeleri her ne kadar bu insanları öyle gösterse de, gerçek değil.

Sopalar

Mitlere göre neandertallerin özel olarak sopa, çomak benzeri silahlar kullandığı söylenir. Aslına bakarsanız, bu insan türü son derece gelişmiş alet ve silahlara da sahipti. Hatta mamut avlamak için mızrak dahi kullanırlardı.

Kemikler, taş ve tahtalarla çekiçler de yapan neandertallerin silahları son derece keskindi.

Kamburluk

Bu önceki insan formunun bükük dizlere sahip olduğu, şempanze gibi kambur yürüdüğü iddia edilir. Bunların hiçbiri açıkçası doğru değil. İlk neandertal iskeletleri 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkarken, bulunan fosil yüzünden bu yanlış anlama ortaya çıktı çünkü iskeletin sahibinde eklem iltihabı vardı.

Neandertal insanlar da tıpkı modern insanlar gibi aynı şekilde yürüyordu ve genel olarak bizden 12-14 cm arası daha kısaydılar.

Vahşilik

Onların vahşi insanlar olduğu söylenir fakat bu da doğru değil. Hatta konuya dair fosil kanıtları bulunurken, bir neandertalin başka bir grup tarafından tedavi edildiği dahi görülmektedir. Ayrıca fosil yapıda müzikal enstrümanlar da bulundu ve bu canlıların müzikten keyif aldığı ortaya çıktı.

Etnik Köken

Neandertal insanlar etnik olarak aynı mıydı? Hayır! Bu türü sadece neandertal adı altında tanımladığımız için hepsini tek bir grup olarak düşünüyoruz fakat aslında tıpkı şu an olduğu gibi onların da farklı etnisiteleri bulunuyordu. Hatta ırksal gruplara ayrılmışlardı.

Mağara Adamları

Onların mağaralarda yaşadığı söylenir. Bu kısmen doğru olsa da birçoğu barakaları tercih ediyordu. Bunlar ağaç dalları ve mamut kemiklerinden yapılıyor, üstleri hayvan derileriyle kaplanıyordu. Kulübe ve barakalar yıllar boyunca kullanılıyordu çünkü özenle inşa ediyorlardı.

Zemine doğru derin çukurlar kazılırken, bu çukurlara da direkler yerleştiriliyordu. Aynı zamanda etrafları geniş taşlarla kaplanıyordu.

Maymun Suratı

Neandertallerin maymunlara benzer suratları olduğu söylenir fakat bu da yine ilk ortaya çıkan iskeletlerden kaynaklı. 1983 yılında Jay Matternes daha geniş araştırmalar yaptı ve daha önce görülmemiş bir yüz çıkardı. Sonuçlara göre neandertaller tıpkı bize benziyorlardı.

Cevapsız Sorular

Bu insan formunun fiziksel özellikleri hakkında asla yanıtlanamayacak sorular olduğu dile getirilir fakat 2009 yılında neandertallerin bütün genom haritası ortaya konuldu. Bunun için de toplamda 30 milyon dolar harcandı. Her zaman içinde etik sorular yöneltilse de, fiziksel özelliklerini iyi biliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.