Hava Durumu Tahmini Sizce Nasıl Yapılıyor, Hiç Merak Ettiniz mi?

14.11.2024
Hava Durumu Tahmini Sizce Nasıl Yapılıyor, Hiç Merak Ettiniz mi?

Hava tahmini yapmak sandığımızdan daha karmaşık bir sisteme sahip olabilir.

Bildiğiniz gibi televizyonlarda hava durumu sunumu yapan bunlar önümüzdeki günlerde havanın nasıl değişti göstereceğini ve bu konuda nasıl önlemler almamız gerektiği hakkında bize bilgi veriyor. Her geçen gün gelişen teknoloji ile beraber yapılan hava tahminleri de tutarlılık konusunda ciddi anlamda yüksek oranlara ulaşmış durumda. Daha önceki yıllarla günümüzdeki teknolojiyi kısaca karşılaştıracak olursak artık hava durumu tahmini yaparken yağmurun saat kaçta yağacağı ile ilgili bilgi almak mümkün olmuyor.

 

Hava Durumu Tahmini Nasıl Yapılıyor

Hava tahmini yapmak sandığımızdan daha karmaşık bir sisteme sahip olabilir.Çünkü hava tahminini başarılı bir şekilde yapmak için atmosfer basıncı, rüzgarın hızı veya tahmin yapacağımız konumum denizden yüksekliği gibi birçok ayrıntıyı aynı anda düşünmemiz gerekli olabilir. Fakat insanların düşünülmesi gereken bu birçok farklı parametre uzayda yer alan hava durumu tespiti için kullanılan uydular sanayisinde kolay bir şekilde elde edilebiliyor. Bu uydulardan gelen bilgiler sayesinde dünyanın hangi bölgesinde ne kadar yağış oranı olduğu kolay bir şekilde tahmin ediliyor.

Hava durumu tahmini yapmak için aynı zamanda rüzgarda büyük bir role sahip. Televizyonlarda gördüğümüz hava tahmini yapan yetkili kişilerin büyük bir bölümü rüzgarın hızını hesaplayarak şu an yağmur getirecek bulutların hangi ülke üzerinde olduğunu tespit ederek önümüzdeki günlerde rüzgarın hızı ile bu yağmur bulutunun hangi şehirlerin üzerinde yer alacağını söylüyor. Yapılan basit bir matematik hesaplaması sonucunda önümüzdeki günlerde ülkemizde hangi bölgelerde yağmur yağacağını öğrenmek veya tahmin etmek mümkün oluyor.

Hava durumu tahmini yapmak için tabii ki sadece rüzgarın hızına ve bulutların konumuna bakmak oldukça yetersiz bir yöntemdir. Ülkemizde hava tahmini yapmak için görevli olan Meteoroloji Mühendisliği birçok farklı teknolojik cihaz sayesinde havada bulunan nem veya basınç gibi farklı parametreleri tespit edebiliyor. Daha sonra bilgisayar ortamında yapılan çalışmalar sonucunda önümüzdeki günlerde bir hava sıcaklığı veya rüzgar durumu gibi birçok bilgi çeşitli yazılımlar sayesinde onaylanmış oluyor.

Hava durumunu tahmin etmek için meteoroloji mühendisleri genellikle üç aşamayı eksiksiz bir biçimde uygulamaya çalışır. Bu aşamalar Gözlem, Analiz ve Tahmin olarak sıralanabilir.

Gözlem aşamasında yeryüzünde ve denizde meydana gelen nem ve rüzgar değişimleri ele alınarak güncel durum tespit edilmeye çalışılır. Sadece yeryüzüyle değil aynı zamanda gökyüzü ve uydu görüntüleri gibi birçok kaynak gözlemlenir ve yapılan tüm gözlemler ortak bir sonuca bağlanır.

Başarılı bir şekilde hava tahmini yapmak için uygulanması gereken 2. basamak ise analiz olarak karşımıza çıkıyor. Bu aşamada elde edilen veriler tecrübeli ve uzun zamandan beri bu işi yapan kişiler tarafından analiz edilerek daha önceki sonuçlar ile karşılaştırılır. Hava durumunu tahmin etmek sonuç olarak bir tahminle bağlı olduğu için geçmişte meydana gelen olaylar ile karşılaştırma yapmak hava durumunu tahmin etmeyi büyük oranda kolaylaştır.

Son olarak ise yapılan gözlemler ve analizler sonucunda elde edilen tüm bilgilerle bir tahmin yapılır. Yapılan tahliller ne kadar %100 doğru olduğunun garantisinin sunmasa da bugüne kadar yapılan gözlem ve araştırmalar sayesinde günümüzdeki tahmin oranları oldukça yüksek.

Gerekli teknolojik araçların sahip olmadan hava durumunu tahmin etmek günümüzdeki şartlara göre oldukça zordur. Çünkü hava durumunu başarılı bir şekilde tahmin edebilmek için bulunduğumuz bölgeden kilometrelerce uzak diğer bölgelerin verilerini elde etmeliyiz.

Birbirinden farklı birçok teknolojik araç kullanan meteoroloji mühendisleri bile kimi zaman hava tahmini yaparken hatalı sonuçlar verebiliyor ise elimizde yeterince donanım olmadan hava tahmini yapmaya çalışmak ne yazık ki mümkün gibi görünüyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.