Diyet Yaparken Yapmamamız Gereken Hatalar Nelerdir ?

22.11.2024
Diyet Yaparken Yapmamamız Gereken Hatalar Nelerdir ?

Diyete başlamadan önce mutlaka bir uzmana görünmeli, gerekli tetkiklerden sonra bir diyetisyen eşliğinde diyete başlanmalıdır.

Günlük alınan kalorinin harcanandan fazla olması durumunda harcanmayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve kilo almaya neden olmaktadır. Kilo vermek için yapılan diyetler çoğu zaman daha fazla kilo olarak geri döner. Her diyet herkese uygun değildir.

Diyet Yaparken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Bilinçsizce yapılan diyetler metabolizmayı daha da yavaşlatacağından kilo vermek yerine kilo almaya neden olur. Diyet yapılırken doğru bilinen yanlış uygulamalar vardır. Bunlar kişinin ileride daha fazla kilo almasına neden olmakta, verilen 3-5 kilonun fazlası ile geri alınmasına yol açmaktadır. Diyet yaparken düşülen hataları inceleyerek nelere mal olduğunu görelim.

Kilo vermek için yapılan diyetler çoğu zaman daha fazla kilo olarak geri döner. Her diyet herkese uygun değildir.Diyet Yaparken Yapmamamız Gereken Hatalar Nelerdir ?

  • AÇ KALMAK
    Diyette yer alan gıdalardan daha azını almak veya aç kalmak bir bedene yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kısa dönemde kilo verdiren bu uygulama, kısa süre sonra verilen kiloların geri alınması ile sonuçlanır. Diyette amaç kalıcı, sağlıklı ve yavaş-yavaş kilo vermektir. Bunun için de düzenli ve dengeli beslenilmeli, yürüyüş, yüzme, egzersiz gibi spor aktiviteleri arttırılarak fazla kilolar yok edilmelidir.
  • AŞIRI SPOR
    Performansın üstünde bir zorlama ile aşırı spor yapmak vücudu strese sokmaktadır. Kaslara aşırı yüklenmek kas kayıplarına neden olacağından zararlı olup, aşırı spor yapmak günden güne vücudun çok daha fazla egzersiz istemesi sonuçlanır. Giderek artan bu tempoya ara verildiği anda tekrar kilo almaya başlanır. Bunun yerine haftada 3-4 kez spor aktiviteleri yapılmalı, kişi kendini yormadan yaptığı sporla daha zinde ve sağlıklı olarak forma girmelidir.
  • ÇİĞNEMEDEN YUTMAK
    Sindirimin ağızda başladığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ağıza alınan besinlerin iyi çiğnenmesi midenin yükünü hafifletecek, sindirimin daha kolay ve daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Yemek yemeği bırakmak için tıka basa doymayı beklemek doğru değildir. Çünkü beyne doygunluk hissi 15-20 dakikada ulaştığından yemek yemeği biraz erken bitirmek faydalıdır. Yeterince çiğnemeden yutulan besinler gereğinden fazla besin alınmasına neden olmakta, doygunluk hissi beyne ulaştığında ihtiyaçtan fazla kalori alındığından kilo alımı başlamaktadır.
  • ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ KULLANMAK
    Diyet yaparken daha hızlı kilo verme adına zayıflama ilaçlarının ve ürünlerinin kullanılması yapılabilecek en büyük hatalardandır. Her gün zayıflama ürününü bir çeşidi çıkmakta ve oldukça iddialı olduğunu söyleyen bu ürünler asla tek başına yeterli olmamaktadır. Son derece pahalı da olan bu ürünler yerine yeterli ve dengeli beslenmek en doğrusudur. Üstelik bazı zayıflama ilaçları hayati risk te taşımakta, haberlere konu olmaktadır.
  • DÜŞÜK KALORİLERİ FAZLA TÜKETMEK
    Diyet yapılırken yapılan hatalardan biri de düşük kalorili diye bazı gıdaların gereğinden fazla tüketilmesidir. Yağ içeriği düşük olan diyet ürünlerini sanki hiç kilo arttırıcı etkisi yokmuş gibi sınırsız tüketmek yanlıştır. Gıda alınırken paket üzerindeki kalori miktarlarına bakılmalı, diyette yer alan miktarı kadar öğünlerde tüketilmelidir. Fazla tüketildiğinde totalde yine fazla kalori alınacağından yapılan diyetin bir faydası olmayacaktır.
  • PORSİYONLARI KONTROL ETMEMEK
    Diyette porsiyonlar küçültülmeli, fazla yiyerek mide kapasitesinin üzerine çıkılmamalıdır. Açken gözü bir şey görmeyen insan tabaklara saldıracağından ne kadar fazla yediğinin farkında olmayacaktır. Bu nedenle porsiyon kontrolü yapılmalı, diyete uygun porsiyon ölçülerinde beslenilmelidir. Aksi takdirde diyet yaparak zayıflamayı bekleyen bir insanın hayal kırıklığına uğraması kaçınılmaz olacaktır.
  • TEK ÇEŞİT BESLENME
    Tek çeşit beslenme eşliğinde yapılan bir diyette istenen sonucu almak mümkün değildir. Zira karbonhidratı hayatından çıkaran biri yerine başka bir besini aşırı tüketeceğinden metabolizması hasara uğrayacak ve ciddi sağlık sorunları yaşayacaktır. Vitamin ve mineral eksikliğinde başta karaciğer ve böbrek olmak üzere birçok organ hasar görür.
  • AŞIRI BİTKİ ÇAYI TÜKETİMİ
    Bitki çaylarının direk zayıflatma etkileri yoktur. İçeriğindeki maddeler idrar söktürdüğünden vücuttan ödem atılmasını sağlar veya bağırsak hareketlerini arttırdığından boşaltımı kolaylaştırır. Boşaltım sorunu olanlar veya vücudunda ödem bulunanlar için ölçüsünde tüketmek faydalıdır. Fakat sadece zayıflamak için aşırı bitki çayı tüketmek doğru değildir. Yağ yakmaya faydası olmayıp aşırı tüketiminde karaciğer ve diğer organlarda hasara neden olur.
  • FİZİKSEL AKTİVİTEDEN UZAK DURMAK
    Hiçbir diyet fiziksel aktivite olmadan istenilen sonucu vermez. Fiziksel aktivitelerle desteklenen diyetler kilo verirken sarkmanın önüne geçmekte, kalori yapmaya yardımcı olurken vücudu sıkılaştırmaktadır. Sadece diyet yaparak sağlıklı zayıflamak gibi bir mucize henüz bulunmamaktadır. Spor aktiviteleri ile kasa kaybı önlenmeli, metabolizmanın canlılığı korunarak sağlıklı ve kalıcı kilo verilmelidir. İdeal vücut ölçülerine kavuşmak için fazla kilolar verilirken sporla vücut forma sokulmalıdır.
  • ÇOK SU İÇEREK ZAYIFLAMA DÜŞÜNCESİ
    Çok su içmek sanılanın aksine zayıflatmaz. Diyet sırasında gereğinden fazla su tüketmek diyeti olumsuz etkiler. Diyetlerde genelde lifli besinler önerilmektedir. Lifli besinlerin insanı uzun süre tok tutma özelliği bulunur. Oysa ihtiyaçtan fazla tüketilen su bu besinleri parçalayacak, açlık duygusunu arttıracaktır. İdrar üretimini arttıran fazla su idrar düzenini bozarak kişiyi sıkıntıya sokar. Günde 2 litreden fazla su tüketmek diyet sırasında faydadan çok zarar getirir.
  • ÖĞÜN ATLAMAK
    Öğün atlayarak daha fazla kilo vereceğini düşünmek son derece yanlıştır. Diyet yaparken daha hızlı ve daha fazla kilo verme düşüncesi ile öğün atlamak diyet yapanların sıklıkla düştüğü hatalardandır. Öğün atlamak kişi daha çok yemek yemeye yöneltecektir. Sonuçta beslenme düzeni bozulacak ve diyet bir işkence haline gelecektir. Öğün atlandığında baş dönmesi ve mide bulantısı sorunları baş gösterebilir. Zayıflamak uğuruna sağlığı da kaybetmek mantıklı olmayacağından diyete harfiyen uyulmalı, aç kalarak değil, dengeli beslenerek kilo verilmelidir.
  • LIGHT ÜRÜNLER KALORİSİZDİR
    Light ürünlerin 0 kalori olduğunu düşünüp hiç şeker alınmadığını düşünerek diyette yazandan fazla light ürün tüketmek yapılacak en büyük hatalardandır. İçinde şeker olmadığı söylense de şekeri azaltılmış olarak vardır. Bu nedenle gereğinden fazla light ürün tüketilmemeli, 0 şeker ve 0 kalori hikâyesine aldanılmamalıdır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.